Recept: Frambozenvlaai

Vandaag geef ik jullie het recept van een van mijn favoriete taarten: de frambozenvlaai!
Deze frambozenvlaai bestaat uit een gistdeeg met daarop een laagje banketbakkersroom en frambozenmousse. Als versiering heb ik op het laagje mousse een aantal frambozen gelegd en heb ik met gesmolten chocolade een paar strepen getrokken.


Ingrediënten:
Deeg:

  • 1 zakje gist
  • 2 el suiker
  • 200 gram bloem
  • 30 gram boter
  • 100 ml melk
  • 1 eidooier
Banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 150 g suiker
  • 1 stokje vanille (of een zakje vanillesuiker)
  • 4 eidooiers
  • 2 el bloem
  Frambozenmousse:

  • 160 gram frambozen
  • 200 ml slagroom
  • 2 blaadjes gelatine
  • 40 gram suiker

Bereidingswijze:
Deeg:
Doe het zakje gist, de suiker, de bloem, de boter, de melk en de eidooier in een kom en kneed het goed door elkaar. Laat het een tijdje reizen. Verwarm de oven voor op 190 graden. Boter een bakvorm in en bekleed het met het deeg.
Banketbakkersroom: 
Doe ongeveer 400 ml van de melk in een pan en doe de suiker en de vanille er bij. Doe de eidooiers, de bloem en de rest van de melk in een kommetje. Klop het goed door en doe het bij de melk in de pan wanneer het nog net niet kookt. Laat het 2 minuten door koken en giet het vervolgens op het deeg in de bakvorm. Doe de bakvorm in de oven en laat het daar 20 minuten bakken.
Frambozenmousse:
Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Pureer de frambozen en klop de slagroom. Doe een beetje van de frambozenpuree in een pan. Doe de gelatine en de suiker er bij in. Wanneer de gelatine is opgelost doe je het bij de rest van de frambozenpuree en spatel je de slagroom er door heen. Laat het geheel opstijven in de koelkast. Doe de mousse op de vlaai wanneer die is afgekoeld. Versier de vlaai door er wat frambozen op te leggen. Smelt een beetje chocolade en doe een klein beetje van de gesmolten chocolade op een theelepel en laat het op de taart 'lopen'. Je kunt zo gemakkelijk strepen trekken.

Ik hoop dat jullie de vlaai net zo lekker zullen vinden als ik.
xx Inge

Tip: met de eiwitten die je overhoudt kun je pavlova maken (;

3 opmerkingen :