Tips: Toetsen

De scholen zijn weer begonnen, je wordt weer overspoeld met huiswerk en je bent het leren van toetsen niet meer gewend..
Hier zijn tips om ervoor te zorgen dat je een tien krijgt op al je toetsen!

Tip 1: Begin geruime tijd vantevoren te leren, dus niet de avond voordat je de toets hebt..
Tip 2: Maak een huiswerk/toetsen-schema. Zet eerst op een rijtje welke stof je allemaal moet leren en zet daarna in een schema wanneer je wat gaat leren.. Vergeet geen vrije tijd in te plannen, want drie uren achter elkaar leren heeft echt geen zin. Wissel ook van vak af, zo blijft alle stof beter hangen. Vergeet vooral niet te herhalen.
Tip 3: Als je een samenvatting maakt, doe dat dan door te schrijven in plaats van op je computer te typen. Als je schrijft, blijft de stof beter hangen. En vergeet niet, als je eenmaal achter de computer zit, heb je veel kans dat je andere dingen gaat doen, zoals MSN'en.
Tip 4: Als je echt lappen tekst moet leren, ga dan tegen je zelf praten, zoals een leraar dat doet voor de klas. Beeld je in dat jij de leraar bent en de stof die je moet kennen aan de klas probeert uit te leggen. Hardop praten helpt. Als er andere mensen in de buurt zijn, zoals je ouders, ga het hen dan uitleggen. De stof aan andere mensen uitleggen helpt je echt bij het begrijpen van de stof. Het helpt nog meer om het je klasgenoten uit te leggen. Als zij wat ze weten ook aan jou uitleggen, is het in het voordeel van jullie allemaal. (;
Tip 5: Probeer zoveel mogelijk ezelsbruggetjes te maken. Als je bijvoorbeeld de hoofdsteden van alle landen in Afrika moet kennen, moet je een woord bedenken waar het op lijkt. Zo kun je het makkelijker onthouden.
Tip 6: Heb je bijvoorbeeld een toets van geschiedenis? Hang dan overal door het huis briefjes met informatie en jaartallen op. Loop de tour door het huis van begin tot eind in de tijd. Als je dan een toets hebt, dan "loop" je de tour gewoon opnieuw en dan weet je wat in welke kamer van je huis is gebeurd en wanneer. Omdat het in een bekende omgeving is, kun je het beter onthouden.
Tip 7: Ga niet te lang achter elkaar leren. Leer niet langer dan 45 minuten achter elkaar en neem tussendoor pauzes. Verwissel ook van vak. Dus heb je net drie kwartier wiskunde gedaan? Ga dan na je pauze Engels leren.
Tip 8: Ga niet tot 's avonds laat leren. Dat heeft geen enkele zin. Ga optijd naar bed en zorg dat je minstens acht uur slaap krijgt. Zo wordt je vol energie wakker en kun je de volgende morgen er weer tegenaan.
Tip 9: Let goed op wat je eet. Eet niet te veel zoetigheid. Van suiker kun jij je minder goed concentreren. Drink een glas melk of eet een bakje yoghurt, want van calcium krijg je minder stress. Drink minimaal anderhalve liter water per dag en kijk uit met energydrink. Ze kunnen ervoor zorgen e dat je je minder goed kunt concentreren. Neem bij je ontbijt bruin brood of yoghurt met muesli. Ze zitten vol 'langzame koolhydraten' en zorgen er dus voor dat je langer energiek blijft.
Tip 10: Heb je last van een black-out tijdens je toets? Neem dan even rustig adem en begin even met een andere vraag. Als je klaar bent met die vraag kun je altijd weer even terug gaan naar de vraag die je even niet wist. Op het moment dat je er niet mee bezig bent, weet je het antwoord vaak wel weer.

Dat waren mijn tips! Ik hoop dat je er wat aan hebt en ik wens je succes met het nieuwe schooljaar.

Liefs,
Inge

1 opmerking :